Skip to main content

Het begin

Op een warme zomermiddag lopen David en ik de oprit van een snelweg op, ergens in de buurt van Tbilisi, Georgië. Zware tassen op onze rug, zweet, weinig water, niet echt een van de betere dagen tijdens onze liftvakantie van Sofia naar Tbilisi. Tegelijkertijd arriveert een andere lifter beneden aan het begin van de oprit.

Deze jongen heeft geluk, een auto stopt onmiddellijk bij hem. “Pff, ze geven altijd voorrang aan de lifters die eerder arriveren’’, zei David. Tot onze verbazing stopte de auto ook bij ons. Een vriendelijk gezicht; we stappen in. Deze nieuwe rit doet onze ‘zorgen’ onmiddellijk vergeten. Nieuwe mensen, wegen en uitzichten; een nieuwe dag vol spanning. Stap in en ga mee. In deze blogserie vertel ik je waar Freshsheep vandaan komt en hoe het tot stand kwam.

Freshsheep begin 1000x500 1
Freshsheep begin 1000x500 1

Het vriendelijke gezicht

Pouria, de andere lifter, is in zijn eentje vanuit Iran naar Georgië gekomen. Het was zijn eerste keer liften buiten Iran. We combineren onze reisplannen en al snel ontstaat er een vriendschap door het samen liften en kamperen. Pouria wilde graag het ‘Alaverdi’ klooster zien, terwijl wij richting het natuurreservaat ‘Lagodekhi’ gingen.

Tijdens de reis heeft Pouria meermaals gezegd: ‘’Dit is de beste dag in mijn leven!’’ De wereld buiten Iran, in het gezelschap van twee Hollanders was voor Pouria een ongekende ervaring. Pouria komt uit het voor ons exotische Iran. Maar omgedraaid zijn David en ik, liftend door Georgië, voor Pouria net zo exotisch. Door onze nieuwe vriend weet ik het zeker, Iran is mijn volgende bestemming.

Turkije
1
Het begin

Het begin van het liftavontuur in Sofia Truckdriver towards istanbul

2
Istanbul

Liftend richting de grote stad Istanboel Turkey

3
Rize

Noord-oosten van Turkije Turkey

4
Ontmoeting

De ontmoeting met Pouria Melon

Turkije
1
Het begin

Het begin van het liftavontuur in Sofia Truckdriver towards istanbul

2
Istanbul

Liftend richting de grote stad Istanboel Turkey

3
Rize

Noord-oosten van Turkije Turkey

4
Ontmoeting

De ontmoeting met Pouria Melon

Tapijten

De reis eindigde met het festival ‘One Caucasus’, in het zuiden van Georgië. Het festival nodigde lokale muzikanten uit van alle omliggende landen, om eenheid en de liefde voor lokale muziek te vieren. De interesse voor lokale muziek, de verhalen van Pouria over Iran en de fascinatie voor tapijten brachten mij het jaar daarna naar Iran.

Eenmaal in Ardabil aangekomen verbleef ik bij een Iraanse familie. Het huis waarin de familie woont is drie verdiepingen hoog en ligt vol met tapijten. Tijdens de rest van mijn reis raakte ik geïnteresseerd in deze kunstvorm, maar ook in de sociale wereld daaromheen. Wie zijn die mensen die de tapijten verhandelen?

Freshsheep

Door onze fascinatie en interesse voor tapijten zijn David en ik inmiddels meermaals naar Iran gereisd. Mijn interesse is inmiddels zo gegroeid dat ik een antropologische studie volg aan de Universiteit Utrecht naar de sociale wereld omtrent de tapijten in Iran en Europa.

Hierin is Pouria, de ‘andere lifter’, een belangrijke schakel in Iran. De studie, mensen zoals Pouria, en natuurlijk de passie voor tapijten zijn volgens ons de perfecte combinatie voor het ontstaan van Freshsheep. Wij hopen dat wij deze passie in Nederland kunnen overbrengen.

Bekijk voor meer verhalen onze Freshsheep Instagram

Foto’s: David de Vries

Felix

Antropoloog & gespecialiseerd in de sociale wereld van Perzische tapijten.